Fotboll – Kampen om Göteborg

Det gäller att spara. Spara, spara. Man får spara mycket pengar om man känner för och har lust att åka på en fotbollsresa söderut och titta på en match live i till exempel Madrid eller Paris. Dels kan själva biljetterna vara dyra och dels kostar det ju även med hotell och med flygresor (eller tågresor om man har gott om tid över och kan resa lite långsammare). Men det kan verkligen vara väl värt att ge sig ut på en sådan resa och till exempel uppleva en match med Arsenal eller Chelsea på plats på deras hemmaarenor. Stämningen är ibland helt otrolig. Om man använder sig av tjänsten savr så kan det bli lite lättare att finansiera en sådan utlandsresa till en match i några av Europas bästa ligor på en gång, utan att behöva spara ihop pengarna på det gamla traditionella och vanliga viset.

Men Allsvenskan är inte heller det en dum liga, och vad kan vara bättre än ett derby i Göteborg på Gamla Ullevi mitt i sommaren? Där kan man ju ta del av både Häcken och IFK Göteborg när de spelar någon av sina spännande matcher. Men vilket lag i Göteborg är egentligen det bästa? Det kan man verkligen diskutera både länge och väl. Vissa menar kanske att det fortfarande är IFK Göteborg som är bäst, men numera kan man kanske snarare säga att BK Häcken har gått om.

Just nu, i skrivande stund, går det finfint för BK Häcken. Men kanske böjar det nu också att vända även för den sovande jätten IFK Göteborg. Efter en magnifik vinst mot AIK, som vann fjolårets version av Allsvenskan, verkar vindarna nu blåsa åt rätt håll för IFK Göteborg. En vinst med 3-0 mot AIK Solna var till och med enligt vissa experter i underkant.

Samtidigt bör man ju också ta med sig att årets AIK inte alls är samma lag som fjolårets i praktiken, utan något helt annat. Ute på planen har AIK i år inte direkt imponerat och laget har enligt många inte något med toppstriden i årets Allsvenskan att göra. Men AIK är inga sopor för det och det viktiga var inte endast resultatet. Vinsten med 3 – 0 var imponerande även om man tittar på själva matchbilden.

IFK Göteborgs framgångar beror delvis på en ny generation av unga talanger. Mest märks kanske den unga 17-åringen Benjamin Nygren som än så länge i årets omgång av Allsvenskan har varit en av de bästa spelarna i hela serien, om man räknar in alla lag. En annan ung och lovande talang är den 18-årige Alhassan “Hasse” Yusuf. Något av en slags Hasse-mania råder nu i Göteborg. Men ännu fler lovande spelare finns i IFK Göteborg, som Patrik Karlsson Lagermyr som är 22 år och August Erlingmark, som är 21 år.

Kanske blir det trots allt IFK Göteborg som vinner årets kamp om att vara Göteborgs bästa fotbollsklubb. Men Häcken kan man verkligen inte räkna ut. Lagen ligger efter sex omgångar jämsides i Allsvenskans tabell med tio poäng var på sex spelade matcher.