Det här kan fotbollen göra för din mentala hälsa

Det finns många anledningar till varför träning är så himla bra för kroppen och hälsan, speciellt den mentala hälsan. Människor tränar av flera olika orsaker, t.ex. för att gå ner i vikt, bli starkare eller uthålligare, men träningen är inte bara till fördel för det yttre. En studie som gjordes på Karolinska institutet år 2007 visar att man med hjälp av träning till och med kan bygga upp nya celler i ett speciellt område i hjärnan. När nya celler bildas i detta område kan psykiska problem som t.ex. depressioner mildras eller helt försvinna.

Det är mycket som händer i kroppen när man tränar t.ex. fotboll, men även andra typer av träningsformer. När kroppen sätts i rörelse så minskar kortisolet, vilket är ett hormon som även kallas för stresshormonet. Samtidigt som kortisolet minskar så ökar också alla de lyckohormoner som kroppen vanligtvis har av sig själv, men som under vissa perioder kan vara längre. Serotonin är ett exempel på ett sådant. Om man t.ex. lider av depressioner så är nivån av serotonin mycket lägre, men om man då aktiverar sig genom en fartfylld fotbollsmatch frisätter man serotonin som får en att känna sig glad och känna mening med det man gör.

Ett annat hormon som frisätts när vi tränar och som har stor påverkan på hur vi mår är dopamin. Många forskare och läkare menar att dopamin kan liknas med en drog eftersom det ger samma typ av kick. I kemisk struktur kan man säga att dopamin fungerar på samma sätt som amfetamin, men utan de negativa biverkningarna. Förutom dopaminet så finns även endorfiner som utsöndras under träning. Endorfiner har precis som dopamin en drogliknande effekt, men istället för att likna amfetamin så liknar det istället morfin. Detta kan kanske låta läskigt för den som inte har någon djupare insyn i hur endorfiner och dopaminer fungerar, men man behöver inte oroa sig för att på något sätt ge kroppen en drogchock av träning. Det finns bara positiva effekter av att utsöndra mer dopamin och endorfin i kroppen.

Anledningen till varför träning i många fall rekommenderas till människor som lider av psykiska problem som stress, ångest och depression är just dessa anledningar. Många läkare föredrar att sätta patienter på motion och träning, istället för antidepressiva läkemedel. Träning av olika slag har nämligen visat sig vara minst lika effektivt som antidepressiva, men utan att patienter får alla de obehagliga och ibland väldigt jobbiga biverkningar som läkemedlen kan medföra. Visst är det fantastiskt att kroppen kan läka sig själv och hjälpa människor att må bättre igen, bara genom den enkla metod att röra på sig mer. Om fotboll inte är din typ av sport kan du t.ex. träna löpning, tennis, promenera, simma eller dansa dig till bättre hälsa.