Populära bollsporter i Sverige

Fotboll har länge varit den mest populära bollsporten bland många svenskar. Bland män och pojkar mellan sju och sjuttio år låg fotboll på första plats inom träningsaktiviteter år 2019, medan den låg på andra plats för kvinnor och flickor i samma ålder. Under den senaste tiden har en annan bollsport blivit en favoritträning för en stor mängd svenskar; den spanska racketsporten padel.

För att utöva padel behöver du padelbollar och ett bra padelracket. Padelnest erbjuder en stor mängd produkter till bollsporten padel, förvarade i praktiska rör som är enkla att ta med sig när du ska till banan. Oavsett om du är en erfaren spelare eller nybörjare är det viktigt att använda bollar som är av hög kvalitet.

Den uppskattade padelsporten

Padel benämns också som padeltennis och har sitt ursprung från engelska kryssningsfartyg under tjugotalet. År 1974 kom de första formella reglerna kring spelet som idag administreras av Internationella Padelförbundet. År 1992 arrangerades det första världsmästerskapet i padel och nu spelas det vartannat år. Den första padelbanan i Sverige byggdes år 1998 utanför Båstad. Peter Ohlsson öppnade så den första padelbanan inomhus år 2012. I Sverige finns det nu över 220 anläggningar och mer än 700 padelbanor. Sportens popularitet har ökat kraftigt under de senaste åren. År 2014 var endast 820 padelbanor bokade, medan den siffran låg på över en halv miljon år 2019.

Fotboll i Sverige

Fotbollen har haft en stor betydelse för det svenska samhället och dess folk. Det är ett samhällsfenomen med en 130 år gammal tradition, där den kunnat ge stark identitet till industristäder och bruksorter. Fotbollen är än idag mycket närvarande i vardagslivet för många svenskar, där klubblagen varje vecka spelar match och sporten diskuteras på sociala medier, pubar och kaféer. Fotbollen är populär då den är tillgänglig för alla och lätt att förstå. Alla har möjlighet att bli expert på sporten, samla fotbollsprylar och hålla koll på statistik.

Det var under 1870-talet som fotbollen kom till Sverige, men den var då inte organiserad och spelades i en annan sorts tidig variant. Under 1890-talet började herrarnas organiserade fotboll att utövas, och en första svensk serie vid namn “Svenska mästerskapet i fotboll” skapades. Denna serie pågick varje år mellan 1896 till 1925. “Korporationsidrotten” växte fram under den senare delen av 1800-talet. Den kallades också för korpidrott och bestod av olika anställda som slöt sig samman för att utöva idrott. Med fysisk aktivitet kunde de må bra, återhämta sig och ha roligt. Korpidrotten spred sig med tiden från militären till hela det svenska samhället, och utövades av företagsföreningar.