Svenska landslagets fotbollsframgångar

Trots att fotboll är den största sporten i Sverige och trots att Sverige har producerat ett stort antal fotbollsspelare i världsklass har Sverige inte rönt speciellt mycket framgångar i landslagssammanhang. Visst har det blivit några få medaljer genom åren, men under senare tid har Sverige varit långt ifrån att nå prispallen i VM, OS och EM.

Undantaget är dock det svenska damlandslaget i fotboll som lyckades ta hem en bronsmedalj i VM år 2019, vilket är det svenska damlandslagets största prestation genom tiderna. Det visar att på damsidan finns det potential att kunna skörda nya framgångar i framtiden, även om motståndet inom damfotboll blir allt hårdare.

Utöver fotboll är Sverige stora inom andra sporter som exempelvis ishockey, bandy, handboll och bowling, där det blivit ett flertal VM guld genom åren. Bowling är också en populär sport att utöva för hobbyspelare och då gärna i kombination med andra festligheter.

Svenska herrlandslaget i VM genom tiderna

VM i fotboll arrangerades för första gången år 1930 och det året deltog inte Sverige. Därefter har det blivit 20 stycken ytterligare VM spelade där Sverige har varit delaktiga vid 12 VM. Vid resterande VM har det svenska landslaget inte kunnat kvalificera sig till VM-spel. Framgångarna i VM genom tiderna har varit måttliga. Sverige har vid de 12 tillfällen de har varit delaktiga lyckas ta 1 silver, år 1958, och 2 brons åren 1950 och 1994. Utöver det kom Sverige 4:a år 1938 och var i kvartsfinal åren 1934 och 2018.

Trots att man har haft många spelare i världsklass har man inte riktigt kunnat nå ända fram vilket till stor del har berott på att kvalitén av spelare överlag i landslaget inte är lika bra jämfört med andra länders landslag.

Svenska herrlandslaget framgångar i EM

När det gäller det svenska landslagets framgångar i EM har resultaten även där varit varierande. EM i fotboll arrangerades första gången 1960 och hålls vart fjärde år. Sverige har fram till och med EM 1992 inte lyckats att kvalificera sig till EM tidigare, men har därefter deltagit i sex EM. Redan i debuten i EM lyckades Sverige faktiskt ta sig till semifinal, mycket tack vare spelare som Tomas Brolin och Kennet Andersson. År 2004 lyckades svenska landslaget att ta sig fram till kvartsfinal.

Svenska herrlandslaget i OS

De allra största svenska framgångarna inom fotboll hittar man i de Olympiska Spelen. Sverige har varit med om totalt 10 OS. Här har man dessutom lyckats skörda en del framgångar som till exempel 1 guld, år 1948, och 2 brons åren 1924 och 1952. Sverige har också lyckats avancera till kvartsfinal i 3 OS, åren 1920, 1988 och 1992. Framtiden döljer kanske en hel del medaljer den också, om Sverige lyckas ta sig till pallplats.