Klubbfotboll i Sverige

Fotboll är Sveriges mest populära sport och utövas av tusentals människor över hela landet oberoende av kön, etnicitet eller religion. Professionell klubbfotboll spelas i olika divisioner beroende på spelarnas kön, ålder och skicklighet. Klubbfotboll är mycket etablerat i Sverige och spelas i alla åldersgrupper – från barn och ungdom till seniornivå.

Divisioner inom klubbfotboll

Inom klubbfotboll är rankingen uppdelad efter division. Det är indelat enligt följande med de lägsta divisionerna först och den högsta sist i turordning.

  • Herrfotboll: Division 3, Division 2, Division 1, Superettan och allsvenskan.
  • Damfotboll: Division 1, elitettan och damallsvenskan.

Dessa divisioner har i sin tur fotbollsklubbar som är representerade efter städer och regioner beroende på var i Sverige klubbarna spelar och är verksamma.

Landslagstävlingar i klubbfotboll 2019

I klubbfotboll är tävlingarna upplagda efter åldersgrupp, där pojkar och flickor tävlar var för sig, utifrån de tävlandes ålder. Det kommer att hållas många regionala och nationella tävlingar i år. Nedan följer alla landskamper som hållits och kommer att hållas 2019.

För damernas ungdoms- och seniorlandskamper är de totalt 19 i antal.

Landskamper dam ungdom

F17 4-nations

F16 Landskamp

F19 Landskamp

F16 för-EM

F15 Landskamp

F18 3-nations

F19 Elite Round

F17 Elite Round

F16 Nordisk Flick Grupp A

F16 Nordisk Flick Grupp B

F16 Nordisk Flick Placeringsmatcher

F16 UEFA-turnering

Landskamper dam senior

Dam VM slutspel

Dam U23 Landskamp

Dam Landskamp

Dam Algarve Cup placeringsmatch

Dam EM-kval

Dam Algarve Cup Grupp D

Dam VM Grupp F

Och herrarnas ungdoms- och seniorlandskamper är totalt 17 i antal.

Landskamper herr ungdom

P16 Landskamp

P19 EM-kval 1

P18 Landskamp

P15 Landskamp

P16 UEFA 4-nations

P17 3-nations

P17 EM-kval 1

P17 Elite Round

P16 Nordisk pojk

P17 La Manga-turnering

P16 Future 4-nations

P17-EM Grupp B

P17 4-nations

Landskamper herr senior

Landskamp Herr

U21 Herr Landskamp

Herrar A EM-kval

U21 Herr EM-kval

Fotbollsklubbarnas klubbmärken

Ett klubbmärke är viktigt för fotbollklubbens image och för att fotbollsfansen lätt ska känna igen lagets unika kombinationer av färger och mönster. En klubb kan också tjäna pengar och göra reklam genom att få tillverkat och sålt trycksaker, såsom kläder, muggar och tygpåsar med klubbloggan på. Många företag specialiserar sig på trycksaker anpassade efter beställarens behov.

Svenska fotbollsförbundet

Sveriges fotbollsklubbar är alla medlemmar av Svenska fotbollsförbundet. SvFF:s främsta uppgift är att företräda den svenska fotbollen utanför Sverige samt att organisera och främja organiserad fotboll i Sverige.

Svenska Fotbollförbundet grundades 18 december 1904. SvFF är också ansluten till Sveriges Riksidrottsförbund (RF), Fédération Internationale de Football Association (FIFA) samt Union of European Football Associations (UEFA).

År 2005 räknade man med att över 3000 fotbollsklubbar var medlemmar i Svenska Fotbollförbundet. Sammanlagt har de ca en miljon medlemmar. Varje år i november arrangerar SvFF en fotbollsgala där man bland annat delar ut pris för årets bäste manlige fotbollsspelare (Guldbollen) och årets bästa kvinnliga spelare (Diamantbollen).