Fotboll, formationer och skador

Det är ingen hemlighet att fotbollen är den största och mest följda sport i världen. Med ligor i nästan varje land på denna jord har sporten som började i Storbritannien spridit sig som en löpeld och hjälpt miljontals av människor att ta sig ur fattigdom, sjukdom, depressioner och andra tuffa livssituationer. Fotboll är inte bara en sport utan också en gemenskap. Sporten ger hopp och glädje till de yngre, och ger likaså de äldre något att se fram emot. Under 90 minuter försvinner alla andra problem och eländen som vi brottas med, och fokuset ligger på vilket lag som kan lyckas att bryta ner sin motståndare på bästa sätt.

Fotboll spelas oftast på en gräsplan, idag finns det även konstgräs som alternativ, mellan två lag som vardera har 11 spelare på planen. Av dessa 11 spelare är en spelare utvald till målvakt. Målvakten är den enda spelaren på planen som är tillåten att använda sina händer, men endast inom straffområdet. De andra 10 spelarna är placerade på planen efter ett spelsystem, eller formation, som tränaren väljer. Formationer inom fotbollen har en lång historia där försvare, mittfältare, och anfallare har alla använts i olika former och koncept. Under början av fotbollen spelades det oftast med två försvarare, fem mittfältare och tre forwards. Detta kan jämföras med dagens fotboll då den mest använda formationen använder sig av fyra försvarare, tre mittfältare, och tre anfallare. Dessa formationer har kommit att prägla olika tidsperioder av fotbollens historia och kommer med största chans att förändras igen i framtiden.

En dimension av fotbollen som många åskådare och fans sällan får mycket insikt i är vad som sker utanför planen. Många timmar som heltidsproffs spenderar utanför planen. Då handlar det om att ta hand om kroppen med återhämtning, kost, sömn, och rehab. För att undvika sjukdomar som halsbränna, feber och liknande har klubbar nu börjat använda sig av läkemedel för deras immunsystem, som gaviscon. För att fotbollsspelarna skall kunna utföra sitt jobb måste deras kroppar hålla sig i bra form. Vilket betyder att undvika skador och sjukdomar. Den mest frekventa långtidsskadan inom dagens fotboll är korsbandsskadan. En korsbandsskada betyder att spelarens korsband antingen slits till en viss grad, eller i värsta fall slits av helt och hållet. Denna skada har undersökts och forskare har gått djupt in på hur den kan förhindras, men för tillfället är det fortfarande många fotbollsproffs som skadar sitt korsband, vilket i vissa fall blir slutet på karriären för den spelaren. En annan vanlig skada inom fotbollsvärlden är vrickade fotleder, vilket till en början inte behöver vara något allvarligt. Men om fotleden inte tas om hand på rätt sätt

med rätt vård och rehab, kan denna skada återkomma flera gånger.