Ät rätt innan och efter träningen

Det kan vara svårt att veta vilken typ av mat som man ska stoppa i sig innan man ska bege sig iväg på en fotbollsträning eller kanske till och med en riktigt stor och viktig match. Maten är mycket viktig för att man ska orka hålla energin uppe och för att man ska orka ta sig igenom hela träningen och samtidigt kunna prestera bra. Efter ett långt fotbollspass är det också viktigt att man ser till att fylla på kroppen med energi, så att träningen ger den bästa effekten på kroppen som man kan uppnå.

Ät så här före din fotbollsträning

Ett bra tips är att man inte ska äta alldeles för tätt inpå träningen eller innan matchen ska äga rum. Satsa däremot på att äta en riktig ordentlig måltid, men ungefär två till tre timmar före det ska dra igång. Måltiden som du stoppar i dig ska innehålla alla olika typer av näringsämnen, t.ex. protein och grönsaker, men det du främst ska satsa på är kost med mycket kolhydrater. Kolhydrater finns i t.ex. pasta, ris och potatis. Minska på mängden fett och fibrer så att du säkerställer att du inte får problem med magen i en oläglig situation. När du stoppar i dig stora mängder kolhydrater så förhindrar de dig från att bli hungrig lika snabbt. Både efter och innan din fotbollsträning ska du se till att fylla på rikligt med vätska. Skippa läsk och juice och satsa på rent och friskt vatten.

Har man ätit fyra timmar innan så kan hungern smyga sig på. Det går bra att äta ett lättare mellanmål igen närmare träningen, men håll fortfarande tvåtimmarsspannet. En banan, yoghurt eller kanske en liten smörgås är bra alternativ.

Ät så här efter din fotbollsträning

Återhämtning är lika viktig som förberedelse och därför ska du också äta efter fotbollsträningen. När du äter efter träningen så börjar musklerna att bygga upp sig och utan nytt energiintag kommer musklerna istället att försvinna. Du ska äta inom 20 minuter efter avslutad träning och satsa på kolhydrater och protein. Har du svårt att hinna hem på endast 20 minuter kan du ha något gott och enkelt med dig i väskan. Bananer är en stor favorit hos många spelare, men även ljust bröd, russin eller sportdrycker kan hjälpa till med det man försöker åstadkomma tills man kommer hem och kan få i sig riktig och ordentlig mat.