Fotboll – världens populäraste sport

Att fotboll är världens populäraste sport är säkerligen ingenting som förvånar de flesta. Det finns över 240 miljoner aktiva fotbollsspelare i 200 länder runt om i världen samtidigt som fotboll också har det största åskådarantalet räknat i besökare och tv-tittare under ett år. Fotboll är också en sport som bidrar till ett socialt umgänge och som engagerar vilket gör att fotbollen binder samman personer från olika kulturer och klassområden. Det har bidragit till att fotboll har fått många människor som stått i samhällets utkant att få vara en del av gemenskapen.

Fotbollen är störst i Sydamerika och i Europa, vilket har lett till att ett stort antal superstjärnor har fötts på dessa kontinenter. i England och i de tidigare brittiska kolonierna som Indien, Pakistan och många öar är dock cricket den sport som är störst. Detta trots att England har världens mest populära fotbollsliga.

Satsningar på ungdomsfotboll

Det har gjorts och görs stora satsningar på ungdomsfotbollen därför att detta är ett sätt att samla ungdomar som annars skulle ha varit på glid och ge dem en chans att känna gemenskap och möjlighet till ett socialt skyddsnät. Detta har också bidragit till att man snabbt runt om i världen kan hitta många talanger som kan fostras till nya superstjärnor inom fotboll. Zlatan är ett exempel på en kille som det kunde ha gått illa för, med tanke på hans uppväxt och hans kamratskap, men som genom fotbollen lyckades hitta en väg att gå som gjorde honom framgångsrik.

Idag kan Zlatan stoltsera med att ha spelat i landslaget, vunnit de allra största ligorna i världen, vara en av de största fotbollsspelarna i världshistorien men också att han är miljardär. Fotbollen har också fostrat Zlatan att kämpa för framgång och därmed försaka sådant som inte leder till framgång. Detta gör Zlatan till en utmärkt affärsman som stolt kan imponera med sitt eget namn på en mugg med tryck i såväl styrelserum som kontor och omklädningsrum. Att skaffa mugg med tryck är något som också är mycket populärt bland de anställda på ett företag som vill kunna dricka sitt kaffe i sin egen kopp.

I exempelvis Sydamerika spelar nästintill alla barn och ungdomar i fattiga områden fotboll i hopp om att få ett bättre liv. Även om långt ifrån alla lyckas bli fotbollsspelare och kan leva på detta ger fotbollen dessa barn och ungdomar ett socialt umgänge som de kan ha stor nytta av i framtiden på olika sätt.

Bli rik som fotbollsspelare

Om man tror att alla fotbollsspelare kommer att tjäna massor av pengar är det långt ifrån sanning. Det är ytterst få fotbollsspelare som kan leva på den ersättning som de får från fotbollen. Det är fotbollsklubbar i de stora ligorna som kan betala ut stora löner till sina spelare, vilket beror på att dessa fotbollsklubbar tjänar pengar på biljettintäkter, reklam och från sponsorer.

En fotbollsspelare kan utöver sin lön även teckna egna avtal med olika företag som exempelvis skoföretag eller träningskläder, som kan ge spelarna ytterligare intäkter.