Det är inte lätt att bli fotbollsproffs

Det finns nog ingen sport som kan göra så många människor glada och ledsna på samma gång som fotboll. En viktig vinst kan leda till eufori, samtidigt som supportrarna till det förlorande laget kan hamna i en mindre om än oftast tillfällig depression. Det är dock inte konstigt att fotboll berör så mycket då det är den största sporten i världen. Det finns cirka 265 miljoner människor i 200 länder som spelar fotboll och när det vankas VM bänkar sig runt 3,5 miljarder av världens befolkning för att följa spänningen.

Bland alla som spelar fotboll är det få förunnat att bli proffs och kanske till och med få delta i ett VM. Vad krävs då egentligen för att lyckas? Det finns så klart inga garantier, men det finns en del saker man kan göra för att optimera chanserna att en dag få sin första månadslön utbetald från en professionell fotbollsklubb.

Detta måste du tänka på

För det första krävs det givetvis talang och det är tyvärr inte något man kan träna sig till. Den är ofta medfödd och har gått i arv från någon av föräldrarna. Det finns dock saker du själv kan påverka, och några av de sakerna finner du nedan:

  • Extra träning – Det är viktigt att träna mer än dina lagkamrater för att bli bättre än dem. Det är även bra med mångsidig träning i tidig ålder, det vill säga att man tränar olika idrotter. Exempelvis kan en kampsport som brottning ge väldigt bra egenskaper som man sedan kan ha nytta av inom fotbollen, såsom styrka och smidighet. Styrketräning är även det ett bra komplement till fotbollen då bra fysik gör att man orkar mer, blir starkare och man minskar risken för skador. Att införskaffa ett hemmagym från gorilla sports kan därför vara ett utmärkt alternativ för att kunna träna där hemma utan att behöva anpassa sig eller köa till maskinerna på gymmet.
  • Kost och sömn – Att äta rätt och att sova bra är två andra viktiga komponenter för att kroppen ska kunna må bra och återhämta sig efter många och hårda träningspass. Det innebär att man ofta måste prioritera bort saker som alkohol och sena utekvällar med vännerna. Med tiden lär man sig vad kroppen vill ha och behöver för att kunna prestera som bäst på träningar och matcher, och då har man lyckats skapa sig en bra rutin som kan vara väldigt värdefull.

Som sagt är ovanstående inte några garantier då det är ytterst få som får möjligheten att representera sitt land i ett VM eller något annat mästerskap. Det gäller även att ha lite tur och bli upptäckt av en lämplig klubb som kan förädla den talang man har så att man verkligen kan spela ut hela sitt register.