Undvik att få fotbollsskador

Det är mycket spring i benen på en fotbollsspelare och många situationer där tuffa tag kommer att krävas. Det betyder i sin tur att man med största sannolikhet kommer att råka ut för både en och annan sportskada under fotbollsintressets gång. För att du ska minimera risken för att råka ut för någon av de tråkiga, men vanliga, skador som kan uppstå är det viktigt att du sköter din hälsa och din träning på rätt sätt.

1. En av de viktigaste saker som man ska tänka på för att slippa sportskador eller för att minimera risken för att de uppstår är att vara riktigt uppvärmd innan man sätter igång. Både dina leder och dina muskler ska vara varma och mjuka innan du spelar, eftersom du annars kan sträcka dig eller på annat sätt vara oförberedd.

2. Har man väl börjat med fotboll och tränar organiserat behöver man se till att hålla sig aktiv. Det är ingen bra idé att träna mycket hårt under lördagar, men sedan inte röra sig alls under veckans alla andra dagar. När du tränar regelbundet håller kroppen sig i trim och du slipper också bli så trött och andfådd vid varje träningspass.

3. Nästan alla människor vet att det är viktigt att dricka mycket vätska, främst vatten, varje dag. Men när man tränar fotboll är det viktigare än någonsin. Se därför till att du alltid har en vattenflaska med dig och att du fyller på den med jämna mellanrum.

4. Att träna är bra, men du ska däremot inte hålla på och träna för mycket. Överträning kan i många fall få en motsatt effekt och istället göra så att man skadar sig eller att man helt enkelt inte har tillräckligt mycket kraft och energi när det väl är dags för fotbollsträningen med laget.

5. Vill du minimera risken för at råka ut för sportskador eller fotbollsskador ska du se till att du använder den utrustning som är bäst lämpad och som rekommenderas. Kolla vilket underlag som ni ska spela på och skaffa sedan fotbollsskor som passar just det. Använd benskydd om du behöver och rätt byxor eller handskar om du t.ex. kommer att stå som målvakt. Utrustningen är framtagen av en orsak och bör därför också användas.