Barn som vill börja spela fotboll

Fotboll är en sport som har intresserat barn och unga sedan urminnes tider. Vissa ser fotbollen enbart som en hobby, något man gör när man träffar kompisarna i parken, medan andra går in helhjärtat i sporten redan från en mycket ung ålder. Idag sitter alldeles för många barn fastklistrade vid teknik, t.ex. mobiltelefoner, surfplattor, tv-spel och datorer. Om ditt barn visar intresse för en sport som fotboll är det alltid rekommenderat att uppmuntra barnet.

Barn ser fotboll på ett helt annat sätt än vuxna. Det är inte enbart träning som gäller, utan laganda, nya kompisar, passion och glädje som får spelrum. Trots det är det viktigt att man som förälder informerar barnet om vad det innebär att börja spela i en fotbollsklubb. Barnet behöver vara införstått med hur upplägget brukar se ut, hur ett fotbollsschema kan vara och vad som kommer att krävas från barnet. Även om fotboll för barn mestadels går ut på att ha kul, så finns det även ett visst ansvar som krävs.

Se till att ditt barn har rätt utrustning till träningarna

Även om man inte tror det så kräver fotboll betydligt mer utrustning än en boll och ett par fotbollsskor. Du behöver se till så att ditt barn har den utrustning som krävs för att fotbollsträningen ska bli så effektivt som möjlig. Det finns olika typer av fotbollsskor att välja mellan som kommer i olika format och prisklasser. Skorna ska vara försedda med dubbar som gör så att barnet kan springa på grus eller gräs, beroende på vart träningen kommer hålla hus. I vissa fall kan fotbollsträning ske inomhus och då är det helt okej med vanliga gympaskor.

Man måste också tänka på annan typ av utrustning, t.ex. fotbollsstrumpor, benskydd om det behövs och vattenflaska som barnet kan dricka ur under träningstillfället. Skulle det vara så att ditt barn vill spela som målvakt så måste man tänka på ännu mer. Det krävs t.ex. att barnet har ordentliga målvaktsbyxor som är vadderade och särskilda handskar.

Förälder till ett fotbollsbarn

Det största ansvaret för att ett barn ska kunna spela fotboll ligger hos föräldrarna, åtminstone om barnet är i en ålder då man behöver följa med. Det är viktigt att vara införstådd med att man som förälder kommer behöva ägna mycket tid åt barnets hobby. Fotbollsträningar sker sällan bara en gång i veckan, vilket betyder att man kommer behöva utföra en hel del hämtningar och lämningar från både träningar och olika matcher eller evenemang som fotbollsklubben har. Det är rekommenderat att försöka hitta en annan fotbollsförälder från samma lag så att ni kan turas om med att hämta och lämna barnen. Detta är speciellt viktigt om det är så att det finns andra barn i familjen som också behöver ses om.