De bästa svenska fotbollsklubbarna

Fotboll har sedan länge varit en av de mest populära sporterna i Sverige. Och det märks! I dag finns det många bra fotbollsklubbar där spelare som syns internationellt har börjat sin bana. Att spela i en fotbollsklubb innebär att du som spelare är med i ett av klubbens lag. Spelare i en klubb bär sina klubbkläder, som är specifika träningskläder som ofta kan beställas från hemsidor som den här för vandringskläder, har ofta ett klubbhus och en hemmaplan där de kan träna och spela matcher. Fotbollsklubbar kan vara aktiva på nivåer som passar motionärer såväl som för eliter.

I den här artikeln går vi igenom några av de bästa klubbarna just nu.

Klubben AIK Fotboll

Klubben AIK Fotboll startades i Stockholm redan år 1891. AIK har varit med i Allsvenskan länge. I hela 90 säsonger har de varit med och sitt första guld i Allsvenskan tog klubben AIK 1931. Sedan dess har de vunnit guld och blivit svenska mästare hela tolv gånger. AIK är faktiskt ett av de svenska lag som har tagit sig vidare till internationella Champions League; en bedrift som få svenska lag har lyckats med.

Hemmaplan för AIK är Friends Arena i Stockholm. Detta har varit lagets hemmaplan sedan 2013.

Klubben BK Häcken

Klubben BK Häcken bildades år 1940 i stadsdelen Hisingen i Göteborg. BK Häcken har inte varit med i Allsvenskan alla år sedan dess. År 2012 tog klubben sin allra första allsvenska medalj då de kom på andra plats. En av 2000-talets stora spelare som har börjat sin bana i klubben BK Häcken är spelaren Kim Källström.

Djurgården IF Fotboll

Djurgården är likt AIK-klubben också en Stockholmsbaserad klubb. Klubben startades 1899. Likt AIK bildades klubben Djurgården IF Fotboll även under sent 1800-tal. Djurgården IF Fotboll har varit väldigt framgångsrika sedan de bildades och herrlaget har varit med i Allsvenskan fler än 60 gånger. Flera gånger har klubben blivit svenska mästare och tagit guld. Damlaget har varit med i Allsvenskan under fler än 20 säsonger. Även dem, har stått högst på prispallen ett antal gånger.

Stockholm Stadion är Djurgårdens hemmaplan.

Klubben Helsingborgs IF

Klubben Helsingborgs IF startades 1907 i Helsingborg. Ofta kallas klubben för HIF, istället för Helsingborgs IF. Herrlaget i klubben har spelat i närmare 70 säsonger av Allsvenskan och tagit hem guldet flera gånger. En av de mer kända fotbollsspelarna från klubben var Henrik Larsson, som blev årets HIF:are år 2007 och år 2009. Han är i dag tränare för laget.

Klubben Malmö Fotbollsförening

I Malmö startades klubben Malmö Fotbollsförening, som ofta kallas Malmö FF eller MFF, år 1910. Sedan de för första gången spelade i Allsvenskan år 1931 har laget vunnit guld mer än 20 gånger. Malmö FF har till och med, som ett av få svenska lag, varit med i Champions League. Klubbens hemmaarena för hemmamatcher är Stadion i Malmö. En av de allra mest kända spelarna från Malmö FF är Zlatan. Zlatan är en av Sveriges mest internationellt kända spelare.